top of page
Sök
  • Skribentens bildNatalie Ahlgren

Vad Kostar En Bengal Och Hur Väljer Man Uppfödare?

Uppdaterat: 25 dec. 2021

Bengalkattens pris är något som varierar och som köpare kan det vara svårt att veta vad som är “normalt” och vad man betalar för. I detta inlägg ska vi försöka ge ett hum om hur man som köpare ska tänka, vad man bör undersöka hos olika uppfödare när man väljer varifrån man köper sin bengal och till vilket pris.


KungsgardenCats Mini Cooper exp. USA


Hur viktigt vi än tycker det är att engagemanget och investeringen i kärlek, tid och känslor ska väga tyngst hos våra “adoptionsfamiljer" kan man inte bortse från att det naturligtvis är viktigt som köpare att veta vad en bengalkatt kostar.


Därför är det också en fråga som kommer relativt tidigt i kontakten med en uppfödare: Vad är kostar en bengal egentligen?


Raskatter, däribland bengaler, ska kosta om de är stambokförda


Bengalkattens pris varierar naturligtvis, och med rätta. “Du får vad du betalar för” är till viss del rätt och kan vara en god hjälp “halvvägs”. Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det garanterat det också.


Det är inte fel att hitta sin bengal via Blocket, om det är en seriös uppfödare som annonserar. Men en riktigt lågt prissatt bengal på sagda eller annan annonssida ska man inte falla för.


Den är förmodligen inte ens ordentligt registrerad. Och då är det ingen bengal, oavsett vad annonsen säger.


Men även bland helt äkta bengalkatter är priserna varierande. Det viktigaste för oss på Kungsgarden är hälsa och temperament. Utan de byggstenarna ingen grund att bygga vackra minileoparder på.


KungsgardenCats Hot Lambourghini


Utställningsmeriter bevisar gott temperament.

Temperamentet är det åratal av slit bakom. Vi “mentaltestar” våra avelsdjur och /eller deras avkommor genom utställning. Det är en extremt svår miljö för en katt att vara avspänd i, och att klara av allt som hör till.


Långa resor, hotellnätter och närhet till katter som de inte känner, till exempel. Det är naturligtvis omöjligt att nå större framgångar med katter som inte kan trivas med spänningen och det ganska pressade situationen.


Även om man inte vill ställa ut själv, kan det vara värt att väga in. Vi tycker det är viktigt för våra sällskapsköpare att katten bör ha goda förutsättningar att klara av resor och spännande äventyr med sin familj. Likväl som veterinärbesök.


SP KungsgardenCats Koala


Görs hälsotester på avelsdjuren?

Inom hälsobiten finns vissa genetiska tester vi uppfödare har tillgång till och SKALL testa våra avelsdjur för. Likaså är årlig hjärtscanning, något man som köpare ska kunna ställa krav på att det är gjort. Utan detta kan en “billig” katt snabbt sluta som mycket dyr.


Tyvärr kan ingen uppfödare garantera hälsan till 100% och tråkiga saker händer trots att man gjort “rätt”. Det är just därför det så viktigt att man inte slarvar med de hjälpmedel som ändå finns. Vi kan jobba för att undvika välkända tråkigheter i den mån det är möjligt.


Ett väl utfört och kontinuerligt hälsoprogram är kostsamt och höjer därmed bengalkattens pris.


Vi rekommenderar inte att man överhuvudtaget köper en katt som inte uppfyller dessa kritierier. Vidare ska de åtminstone inte vara i närheten av samma pris som hos en uppfödare som tickar in alla dessa boxar.


Priset på en bengal borde, i den bästa av världar kunna borga för kvalitet, likaväl på djur som på andra saker i samhället. Tyvärr är så inte alltid fallet utan köparen måste själva göra research inför köpet.IC KungsgardenCats UnderDog JW


Rasstandard, skönhet och framgångar på utställning kräver gediget uppfödararbete och påverkar bengalkattens pris


Meriter och utseende spelar naturligtvis också in på raskatter. Som uppfödare strävar man mot ett ideal av den ras man jobbar med.


När man nått långt och kan erbjuda exklusiva individer som motsvarar visionen och tanken bakom rasstandarden, kommer det naturligtvis också att i viss mån avspegla sig i priset.


Slutligen, när man hittat sin uppfödare som känns ärlig och öppen med hälsa, katterna har någon form av goda “meriter” som visar på stabillt temperament och själva utseendet är förföriskt vackert, ja då är det dags att ta kontakt!


SC GIP KungsgardenCats SunDog DSM DVM


En trygg och seriöst avlad bengal med hälsotestad stam kostar mellan 14000-18000 kr


Söker man en sällskaps/utställningsbengal hos en dylik uppfödare så bör man räkna med priser mellan 14000 och 18000 kr. Vad som sen är det vackraste och känns mest rätt för just dig som köpare kan bara du själv avgöra.


Någon faller pladask för ett par intensiva ögon, andra för gyllene tigerfärger. Andra igen har något annat som nummer ett på sin önskelista. Det viktiga är att du som köpare tycker det är värt pengarna. Känslan måste finnas!


Inköpet är trots allt endast en del av ett liv med djur. Den glädje, berikning och kärlek de ger sin familj kan såklart aldrig mätas i pengar. Men det kan vara bra att känna till bengalkattens pris till och ha med i beräkningarna när du sätter igång letandet!
958 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page