top of page
Sök
  • Skribentens bildNatalie Ahlgren

Möt uppfödaren till Bamboo Shark, World Winner 22'

Medlemmarna i SQB, och många fler, satt med spänd förväntan framför direktsändningarna på YouTube i helgen som varit. Årets show och största happening var FIFe World Winner Show 2022 i Mechelen, Belgien. Det är det globala kattförbundet FIFes årliga återkommande största utställningsarrangemang där de vinnande katterna tilldelas den fina titeln World Winner. Mellan 1500 och 2000 katter deltar vid World Winner show varje år och det är naturligtvis höjdpunkten för de hängivna utställarna som deltar. Såklart hägrar det stora priset alltid i fjärrran, svåruppnåeligt.


Ullis Lindblom Granlid, uppfödare och ägare av Kungsgarden Cats vann i år med sin katt Bamboo Shark det ärefyllda World Winner priset. Vi har äran att ha Ullis som medgrundare av Swedish Quality Bengals och får därmed full insikt i hur det är att arbeta med bengalkattsuppfödning och utställning på hög nivå. Här berättar Ullis själv.




- Grattis till World Winner priset. Hur känns det?


Ullis - Hej och tusen tack. Såklart underbart härligt, ännu mer nu då det fått sjunka in och man hunnit se det på videos och lite så. På plats var det mest en chock o massa tårar, av glädje men ändå.


- Berätta lite om katten Bamboo Shark.


Ullis - Bamboo är en underbart mysig och cool tjej. Förutom att hon är enastående vacker på ett vis som förenar styrka med elegans är en av hennes absolut bästa egenskaper just temperamentet. Hon tar livet med ro oavsett stora scener, långa resor eller hemma i vardagen. Bamboo är verkligen en rutinerad dam trots sina knappa 1,5 år på jorden. Hon följde med oss till Italien förra hösten på World Winner Show. Då var hon precis 4 månader, vilket är lägsta åldern för att få delta, det blev hennes första utställning och hon förlorade då den stora finalen på skiljeröst efter lika antal röster som en annan kattunge. Det var bittert såklart, men i år var det hennes tur! I våras åkte hon med oss till Finland där hon vann en annan stor internationell s.k. "Winner show" nämligen Scandinavian Winner. Och på hemmaplan har hon i år hittills skrapat ihop mest poäng bland honor på topplistan för utställningskatter inom SVERAK (vår svenska gren till FIFe)


- Hur länge har du hållit på med uppfödning?


Ullis - Vi har fött upp bengaler sen 2006, i relativt stor skala, så det har hunnit bli ganska många gyllenprickar vi haft förmånen att få ha i våra liv med under den här tiden.


- Varför är det viktigt att ställa ut katten som uppfödare?


Ullis - Vi tycker det är oerhört viktigt att våra katter ställs ut för att det ger oss dels kvitto på att de håller måtten för standarden som finns för rasen, något som domarna ska ha koll på. Jag är väldigt säker på vad jag vill med min avel, men man måste alltid vara ödmjuk inför andras intryck också. Vidare är det ju temperamentet som vi testar kan man säga. Vi vill ha glada, vänliga stabila djur med gott självförtroende. Och det har de om de klarar av detta med showlivet med gott mod. Det anser jag vara oerhört viktigt för mina köpare, att de får en katt med alla de goda egenskaperna jag räknade upp. För även om de inte vill ställa ut, så ska bengalen fungera att ta ut på promenader, åka till veterinär, byta miljö tex vara i sommarstugan vid behov etc. Livet med med bengal blir så mycket mer trivsamt och enkelt och kissen tar dig an livet med glädje och nyfikenhet!


- Kan man köpa en katt som är en ”utställnings katt”?


Ullis - Man kan absolut nämna att man är intresserad av utställning och vill prova på. Då försöker vi guida till en katt som är jämn och fin i sina kvalitéer och ser ut att utvecklas åt det håll vi vet, passar utställning. Men vi har inga spåkulor att se framtiden i. Kanske utvecklas inte katten riktigt som man hoppas, den kan bli lite mindre, lite mörkare, lite nånting annat som kanske inte gör den till en Show Star. Det är helt omöjligt att lova framgång. Det kan ingen uppfödare göra. Det handlar också mycket om hur villig man är att åka regelbundet med katten från ung ålder, så den lär sig det speciella med att vara utställningskatt och allt vad det innebär. Kan vara svårt att bara åka någon enstaka gång per år, då blir många katter rädda och kanske redan otåliga och stökiga under resan. Så att "göra"en fin utställningkatt är betydligt mer bara än att köpa sig ett lovande ämne. Det kräver mycket tid och engagemang, både på hemmaplan och under utställningarna i sig.


- Hur gör man om är intresserad av att prova utställning men inte vet hur man gör?


Ullis - Förhoppningsvis har man köpt sin katt av en seriös uppfödare, som gärna hjälper en på vägen med tips hur man bäst förbereder sin kisse, och sen också kan guida till hur man anmäler och vad man kan förvänta sig på plats. Man måste gå med i kattklubb för att kunna ställa ut, och klubbarna har också bra hjälp för nybörjare. Vidare har många klubbar en liten nybörjarinfoträff på morgonen för utställningen dvs en kort liten info där dagens kommande händelser gås igenom. Sen finns det massor av snälla rutinerade folk på utställningen som gärna hjälper och informerar under dagen, man får oftast jättebra stöd av sina burgrannar!


- När du tog emot nyheten om att Bamboo Shark vann World Winner 22' var vi några som satt hemma framför YouTube direktsändningen och inte ett öga var torrt. Man såg att det här har du väntat på men inte riktigt fattat var möjligt. Det måste vara en otrolig upplevelse för dig?


Ullis - Jag har väl först nu börjat fatta det och är såklart glad. Där o då var det mest en lättnad att det äntligen gick vår väg. Så många på håret snubblingar genom åren så man hade liksom gett upp.


Men nu efter 14 års deltagande på World Winner Shows, tog bengalhonan Kungsgarden Bamboo Shark det ärorika World Winner 22' Det är bara att gratulera och ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen för Bamboo Shark.


217 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page